marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Winogrona w karmelu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Serdecznie zapraszam do przyrządzenia deseru

Winogrona w karmelu

Składniki:

Winogrona w karmelu

 

  • 20 dag słodkich białych winogron
  • 20 dag słodkich czerwonych winogron
  • 20 dag cukru
  • 1/2 szklanki rumu

 

Sposób przygotowania:

Winogrona w karmelu
Owoce winogron oddzielić od szypułki, wypłukać, osaczyć i osuszyć. Pozostawić tylko zdrowe i nieuszkodzone owoce. W miejsce ogonków powbijać wykałaczki. Cukier wsypać do rondelka, zalać rumem i prażyć na brunatny kolor na bardzo małym ogniu, ciągle mieszając. Obok palnika, na którym smaży się karmel, ustawić głęboki talerz napełniony zimną wodą. Poszczególne winogrona zanurzać w gorącym karmelu a zaraz potem zimnej wodzie. Płaski talerz wyłożyć umytymi liśćmi winogron i ułożyć na nim gotowe owoce w karmelu. Smacznego

Tagi:

winogrona