pola2209

pola2209

Szef Kuchni
[Przepisów: 37]

zapiekanka truskawkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

ciepłe tosty z truskawkami i serkiem.

zapiekanka truskawkowe

Składniki:

zapiekanka truskawkowe

 

  • 4 kromki chleba pszennego tostowego,
  • 30 dag truskawek
  • 5 łyżek cukru brązowego,
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej,
  • 20 dag twarożku waniliowego

 

Sposób przygotowania:

zapiekanka truskawkowe
Obsypujemy chleb cukrem i podsmażamy na suchej patelni, tak by chlebek się lekko zrumienił a cukier trochę skarmelizował.
Truskawki kroimy w plasterki. Serek mieszamy z mąką kukurydzianą.
Do żaroodpornego naczynia wkładamy tosty, na to kładziemy truskawki i posypujemy brązowym cukrem. Na to kładziemy warstwę twarożku i posypujemy resztą cukru. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 8-10 minut, tak by serek się lekko przyrumienił a truskawki puściły sok.
Podajemy na ciepło.
Smaczności.

Tagi:

chleb