Słownik kulinarny

m

Mąka kukurydziana

Mąka kukurydziana
fot. Fotolia
Mąka kukurydziana jest to produkt uzyskany ze zmielenia ziaren kukurydzy, rośliny uprawianej już 5000 lat temu przede wszystkim w Peru, a do Europy przywędrowała wczasach wypraw Krzysztofa Kolumba. Obecnie zajmuje drugie miejsce w światowej produkcji, zaraz po ryżu. Dziś uprawia się odmiany przeznaczone na paszę, odmiany zbożowe na mąkę i odmianę cukrową jako warzywo.

Zawartość
Żółte ziarna kukurydzy są bogate w białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy ( z grupy B, A, D, E, K, C) i minerały ( potas, fosfor, żelazo, magnez, wapń, selen, cynk) i węglowodany – głównie skrobię oraz błonnik. Nie zawiera glutenu.

Właściwości
Mąka kukurydziana ma żółtą barwę i wyrazisty smak. dostępna jest miałka oraz ziarnista. Ciasto wykonane z tej mąki jest ciężkie i mało elastyczne. Jest bogata w składniki odżywcze. Stosowana do wytwarzania produktów przeznaczonych dla osób chorych na celiakie. Zaliczana jest do mąk niechlebowych, czyli może stanowić jedynie dodatek do wypieku chleba, a nie podstawę. Ma właściwości zagęszczające, twierdzi się, że większe od mąki pszennej. Dodanie mąki kukurydzianej do wypieku powoduje powstanie drobnych porów w strukturze ciasta, co wpływa na jego lekkość.

Zastosowanie
Stosuje się ją do wypieku naleśników, racuchów, placków. Stanowi dobry zagęszczacz do zup i sosów. Wykorzystuje się ją do produkcji chrupek oraz żywności bezglutenowej. Używa się jej w piekarnictwie i cukiernictwie. W kuchni meksykańskiej używa się jej do wypieku popularnych placków tortilla oraz nachos i takos.
 
 
 
Kluski kukurydziane

Kluski kukurydziane

alaaa alaaa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sucharki kukurydziane

Sucharki kukurydziane

peggi peggi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: