www.chochla.com

www.chochla.com

Starszy Kucharz
[Przepisów: 17]

Żubrówka

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Trawę żubrową pociąć na kawałki długości 3-4 cm, włożyć je do butelki z wódką...

Żubrówka

Składniki:

Żubrówka

 

  • Zestaw na 1 litr wódki o mocy 40%.
  • 1 g (5-6 kawałków długości 25 cm) suszonej trawy żubrowej,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 l wódki czystej o mocy 40%.

Sposób przygotowania:

Żubrówka
1. Trawę żubrową pociąć na kawałki długości 3-4 cm, włożyć je do butelki z wódką, odstawić do maceracji na 15-20 dni. 2. Po tym czasie nalew przelać do butelki, dodać rozpuszczony w 2 łyżkach wody cukier i wymieszać. Zakorkować butelkę i odstawić na 2-3 dni. 3. Gotową wódkę przefiltrować i rozlać do butelek. Do każdej butelki można włożyć źdźbło trawy żubrowej dla dekoracji. 4. Wódkę można sporządzić też na zaprawie. W tym celu 10 g suszonej, pokrojonej trawy żubrowej zalewa się 170 ml wódki czystej ze spirytusu o mocy 50% i maceruje 10 dni. Na litr żubrówki należy wziąć 15 ml zaprawy, 420 ml spirytusu o mocy 95%, 5 g cukru i ok. 570 ml wody.