Sposób przygotowania:
Nalewka dyniowaETAP 1
 
Dynię kroimy w dość drobną kosteczkę.
ETAP 2
 
Pokrojoną przekładamy do słoja.
ETAP 3
 
Całość zalewamy alkoholem, tak aby kostki dyni były zakryte. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 tygodnie. 
Co jakiś czas dobrze jest przemieszać zawartość słoja, potrząsając, czy obracając nim.
ETAP 4
 
Powstały nalew filtrujemy. W celu posłodzenia nalewki przygotowujemy syrop z wody i cukru. Ostygnięty syrop łączymy z nalewką. Dokładnie mieszamy. W zależności od tego jaki chcemy uzyskać końcowy smak przygotowujemy mniej lub więcej syropu. 
Następnie całość przelewamy do butelek i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na około 4 miesiące.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
