jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Nalewka dyniowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Dynia to warzywo równie wszechstronne jak i niedocenione. Aby to zmienić podaję kolejny przepis z jej udziałem. Tym razem padło na „dyniówkę”:).

Nalewka dyniowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Nalewka dyniowa

SKŁADNIKI:

  • 500 gram dyni (waga po obraniu),
  • 450 ml wódki 40 %,
  • 50 ml spirytusu,
  • 0,5 szklanki wody,
  • około 200 gram cukru do smaku

Dodatkowo

  • ewentualnie przyprawy do smaku, np cynamon.

Sposób przygotowania:

Nalewka dyniowa

ETAP 1

Nalewka dyniowa
Przygotowane warzywo kroimy na małe kawałki

Dynię kroimy w dość drobną kosteczkę.

ETAP 2

Nalewka dyniowa
Do przygotowane słoja dodajemy dynię

Pokrojoną przekładamy do słoja.

ETAP 3

Nalewka dyniowa
Alkoholem zalewamy dynię

Całość zalewamy alkoholem, tak aby kostki dyni były zakryte. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 tygodnie.

Co jakiś czas dobrze jest przemieszać zawartość słoja, potrząsając, czy obracając nim.

ETAP 4

Nalewka dyniowa
Otrzymaną nalewkę filtrujemy

Powstały nalew filtrujemy. W celu posłodzenia nalewki przygotowujemy syrop z wody i cukru. Ostygnięty syrop łączymy z nalewką. Dokładnie mieszamy. W zależności od tego jaki chcemy uzyskać końcowy smak przygotowujemy mniej lub więcej syropu.

Następnie całość przelewamy do butelek i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na około 4 miesiące.


Tagi:

dynia