p.ziemichod

p.ziemichod

Szef Kuchni
[Przepisów: 6]

Nalewka aroniowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis na prostą i smaczną nalewkę z aronii

Nalewka aroniowa

Składniki:

Nalewka aroniowa

 

  • · 0,5 kilograma owoców aronii

 

  • · szklanka cukru

 

  • · 750 ml spirytusu

Sposób przygotowania:

Nalewka aroniowa

Owoce umyć, włożyć do słoja i zasypać cukrem. Do całości dodać spirytus. Pozostawić słój szczelnie zamknięty w ciemnym miejscu przez dwa tygodnie, sporadycznie nim wstrząsając, by cukier szybciej się rozpuścił. Po 14 dniach owoce należy wyrzucić, płyn przelać do osobnego słoja lub butelek i dojrzewać jeszcze około 2 miesiące. Po tym czasie nalewka nadaje się do picia.