Sposób przygotowania:
Nalewka z aroniiPrzygotowanie owoców i liści:
Owoce aronii i liście malin płuczemy pod bieżącą wodą i dokładnie osączamy na sicie.
Gotowanie :
Przygotowane owoce aronii i liście malin przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy na średnim ogniu 15 min.
Po tym czasie wsypać cukier i gotować jeszcze 20 -30 min. Na samym końcu dodajemy sok z cytryny. Ściągamy z ognia i studzimy.
Następnie Odcedzamy na sicie lub przez gazę.
Powstały sok pozostawiamy do całkowitego wystgnięcia. Łączymy ze spirytusem. Przelewamy do butelek i zakręcamy. Odstawiamy na co najmniej 1 miesiąc w chłodne i zacienione miejsce.
Etap końcowy:
Gotową nalewkę przelewamy do butelek i zakręcamy. Odstawiamy w chłodne i zacienione miejsce na co najmniej 1 miesiąc.
SylaUla
cherry
Agnieszka Rec