Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Nalewka z aronii

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wspaniała aromatyczna o intensywnej barwie nalewka z aronii z dodatkiem liści z malin oraz soku z cytryny.

Nalewka z aronii

Składniki:

Nalewka z aronii

 

  • 1 kg przemrożonych owoców aronii
  • 100 liści z krzaczka malin
  • 1 kg cukru
  • 1 l wody
  • sok wyciśnięty z 3 cytryn
  • 0,5 l spirytusu

Sposób przygotowania:

Nalewka z aronii

Przygotowanie owoców i liści:

Nalewka z aronii
Owoce aronii i liście malin płuczemy pod bieżącą wodą i osączamy na sicie

Owoce aronii i liście malin płuczemy pod bieżącą wodą i dokładnie osączamy na sicie.

Gotowanie :

Nalewka z aronii
Do przestudzonego wywaru z aronii i liści malin dodajemy spirytus

Przygotowane owoce aronii i liście malin przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy na średnim ogniu 15 min.
Po tym czasie wsypać cukier i gotować jeszcze 20 -30 min. Na samym końcu dodajemy sok z cytryny. Ściągamy z ognia i studzimy.
Następnie Odcedzamy na sicie lub przez gazę.

Powstały sok pozostawiamy do całkowitego wystgnięcia. Łączymy ze spirytusem. Przelewamy do butelek i zakręcamy. Odstawiamy na co najmniej 1 miesiąc w chłodne i zacienione miejsce.

Etap końcowy:

Nalewka z aronii
Przygotowaną nalewkę odstawiamy w chłodne i zacienione miejsce na co najmniej 1 miesiąc

Gotową nalewkę przelewamy do butelek i zakręcamy. Odstawiamy w chłodne i zacienione miejsce na co najmniej 1 miesiąc.