paprotka25

paprotka25

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Nalewka wiśniowa Beaty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepyszna i niezbyt mocna nalewka, wspaniała, słodka i idealna na babskie spotkania :)

Nalewka wiśniowa Beaty Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Nalewka wiśniowa Beaty

 

  • 0,5 - 0,7 l wódki (u mnie poszło ok 600 ml)
  • 1 kg wiśni sokowej (z pestkami)
  • 2 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Nalewka wiśniowa Beaty
Wiśnie myjemy, wsypujemy do słoików (u mnie były 2 słoiki litrowe) i zalewamy wódką tak aby wszystkie owoce były przykryte. U mnie 0,5l nie wystarczyło i musiałam dolać jeszcze odrobinę aby zalać wszystkie wiśnie. Słoiki zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 2 dni ( ja wstawiłam do barku). W tym czasie wiśnie lekko puszczą sok i wódka przybierze piękny wiśniowy kolor. Zlewamy wódkę do butelki a wiśnie zasypujemy cukrem (u mnie po szklance na słoik, może się zdarzyć że cały cukier nie zmieści się jednorazowo, wtedy na drugi dzień kiedy wiśnie puszczą trochę soku i zmniejszą swoją objętość dosypuje resztę). Słoikiem wstrząsamy lub po prostu mieszamy łyżką tak aby cukier dotarł do każdej wiśni. Zakręcone słoiki odstawiamy na 2 tygodnie aby owoce puściły sok. Co drugi dzień mieszamy powstały sok aby cukier dobrze się rozpuścił. Po tym czasie odlewamy syrop i łączymy go z wódką. Ja do butelki wrzucam kilka sztuk wiśni (ładnie wyglądają pływające w nalewce wisienki) i odstawiamy aby całość się "przegryzła". Nalewka jest pyszna od razu po zrobieniu, jednak im dłużej stoi tym smaki lepiej się łączą i jest coraz lepsza. Z podanej ilości składników wychodzi ok 1,3l (w zależności jak soczyste są wiśnie)
Nalewka wiśniowa Beaty
Umyte niedrylowane wiśnie wsypujemy do słoików
Nalewka wiśniowa Beaty
Wiśnie zalewamy wódką, słoiki zakecamy i odstawiamy na dwa dni
Nalewka wiśniowa Beaty
po odlaniu wódki wiśnie zasypane cukrem puściły sporo soku