Sposób przygotowania:
Nalewka wiśniowa
Wydrylowane wiśnie przełożyć do dużego słoja. Do słoja wrzucić także kilka pestek, ja dałam 8.
Spirytus wymieszać z wodą i zalać wiśnie. Słój zakręcić i odstawić w ciemne miejsce na 6 tygodni. W międzyczasie kilkakrotnie zamieszać zawartością słoja.
Po upływie 6 tygodni z wiśni zlać cały płyn (alkohol z sokiem który puściły wiśnie) do butelki. Wiśnie w słoju zasypać cukrem i odstawić na kilka dni aż cukier całkowicie się rozpuści. W międzyczasie ponownie kilka razy potrząsać słojem aby cukier równomiernie się rozpuszczał.
Gdy cukier całkowiecie się rozpuści zlać powstały syrop z wiśni. Wiśnie można przełożyć do mniejszgo słoika i schować do lodówki a potem wykorzystać do deserów lub do ciasta.
Zlany syrop połączyć z wcześniej zlanym płynem. Przefiltrować i rozlać do butelek.
Odstawić na kilka mięsięcy, im dłużej tym lepsza nalewka.
Spirytus wymieszać z wodą i zalać wiśnie. Słój zakręcić i odstawić w ciemne miejsce na 6 tygodni. W międzyczasie kilkakrotnie zamieszać zawartością słoja.
Po upływie 6 tygodni z wiśni zlać cały płyn (alkohol z sokiem który puściły wiśnie) do butelki. Wiśnie w słoju zasypać cukrem i odstawić na kilka dni aż cukier całkowicie się rozpuści. W międzyczasie ponownie kilka razy potrząsać słojem aby cukier równomiernie się rozpuszczał.
Gdy cukier całkowiecie się rozpuści zlać powstały syrop z wiśni. Wiśnie można przełożyć do mniejszgo słoika i schować do lodówki a potem wykorzystać do deserów lub do ciasta.
Zlany syrop połączyć z wcześniej zlanym płynem. Przefiltrować i rozlać do butelek.
Odstawić na kilka mięsięcy, im dłużej tym lepsza nalewka.