Sposób przygotowania:
Arbuzik
Umytego arbuza przekroić na pól, głęboką łyżeczką wykroić z miąższu kulki. W miarę możliwości oczyścić miąższ z pestek. Należy zwrócić uwagę, by pozostała łupina arbuza miała nie mniej niż 2-3 cm grubości wewnątrz powinna pozostać warstwa czerwonego miąższu, gdyż biały miąższ ma kwaśny, nieprzyjemny smak. Następnie brzegi połówek arbuza ostrym nożem naciąć w ząbki. Pozostałe owoce umyć, wypestkować lub odszypułkować, pokroić w kostkę i wymieszać w misie. Dodać kulki z miąższu arbuza. Całość posłodzić do smaku i skropić likierem, po czym przełożyć do wydrążonej łupiny arbuza, przykryć folią zastąpić szampanem, lecz należy schłodzić go oddzielnie i dodać do deseru bezpośrednio przed podaniem. Smacznego