szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Babeczki a la marcepanowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Szybkie babeczki a la marcepanowe. Taką masą możemy również przekładać ciasta.

Babeczki a la marcepanowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki a la marcepanowe

 

  • 100 g mielonych migdałów
  • 75 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka syropu (u mnie orzechowy)
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki wody
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Babeczki a la marcepanowe
Mielone migdały mieszamy z cukrem pudrem. Jeśli mamy migdały całe lub w płatkach to zaczynamy od ich zmielenia. Dodajemy wodę, sypor i miód i mieszamy dokłądnie całość łyżką, aż do całkowitego połączenia składników. Jeśli masa jest zbyt klejąca można dodać więcej cukru pudru, natomiast jeśli jest zbyt sucha dolać odrobinę wody lub syropu. Foremki do babeczek wykładamy folią aluminiową i wypełniamy masą marcepanową. Wkładamy do lodówki do schłodzenia na min pół godziny. Po wyjęciu z foremek dekorujemy polewą czekoladową.
Babeczki a la marcepanowe
Mielone migdały mieszamy z cukrem pudrem i dodajemy syrop
Babeczki a la marcepanowe
Dodajemy miód i wodę i mieszamy wszystkie składniki.
Babeczki a la marcepanowe
Przygotowaną masą napełniamy przygotowane foremki
Babeczki a la marcepanowe
Po schłodzeniu w lodówce wyciągamy i ozdabiamy polewą czekoladową.