Sposób przygotowania:
Baked Alaska - deser lodowy
1. Przygotowujemy miskę szklaną i folię spożywczą. Dno i boki szklanej miski wykładamy szczelnie folią spożywczą.
2. Na dno przygotowanej miski wykładamy lody truskawkowe. Wkładamy do zamrażalki na 1 godzinę.
3. Po tym czasie układamy lody czekoladowe. Ponownie deser chowamy na 1 godzinę do zamrażalki.
4. I znów po upływie czasu wykładamy lody śmietankowe a na nie układamy biszkopty. Wkładamy do zamrażalki na 1 godzinę.
5. Deser wyjmujemy z zamrażalki. Układamy na paterze bądź talerzy do góry dnem. Miskę delikatnie ogrzewamy dłońmi. Trzymając folię podnosimy miskę do góry.
6. Folię spożywczą delikatnie ściągamy z lodów.
7. Do wody wsypujemy cukier. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Gotujemy powoli aż syrop zgęstnieje lecz nie zmieni koloru!! ( trwa to ok 10-15 min).
8. Białka ubijamy z sokiem z cytryny na sztywną masę. Cały czas ubijając wlewamy po 1 łyżce syropu. Po wlaniu całego syropu miksujemy jeszcze chwilę aż piana będzie lśniąca.
9. Pianę nakładamy łyżką bądź szpatułką na lody. Tworzymy jak najwięcej nierówności. Pianę opalamy za pomocą palnika do Crème brûlée.
2. Na dno przygotowanej miski wykładamy lody truskawkowe. Wkładamy do zamrażalki na 1 godzinę.
3. Po tym czasie układamy lody czekoladowe. Ponownie deser chowamy na 1 godzinę do zamrażalki.
4. I znów po upływie czasu wykładamy lody śmietankowe a na nie układamy biszkopty. Wkładamy do zamrażalki na 1 godzinę.
5. Deser wyjmujemy z zamrażalki. Układamy na paterze bądź talerzy do góry dnem. Miskę delikatnie ogrzewamy dłońmi. Trzymając folię podnosimy miskę do góry.
6. Folię spożywczą delikatnie ściągamy z lodów.
7. Do wody wsypujemy cukier. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Gotujemy powoli aż syrop zgęstnieje lecz nie zmieni koloru!! ( trwa to ok 10-15 min).
8. Białka ubijamy z sokiem z cytryny na sztywną masę. Cały czas ubijając wlewamy po 1 łyżce syropu. Po wlaniu całego syropu miksujemy jeszcze chwilę aż piana będzie lśniąca.
9. Pianę nakładamy łyżką bądź szpatułką na lody. Tworzymy jak najwięcej nierówności. Pianę opalamy za pomocą palnika do Crème brûlée.
Kniejson
paolineczka
Polecam przygotować ten deser :-))