Sposób przygotowania:
Deser lodowy z bitą śmietaną i żurawiną
Do przygotowania deseru zainspirował deser Berniki- lodowe ciasto stracciatella. Jej deser ma zupełnie inne dodatki, ale sposób przygotowania jest podobny. Formę najlepiej podłużną keksówkę wykładamy folią spożywczą tak by brzegi wystawały na zewnątrz. Margarynę rozpuszczamy w mikrofalówce. Do misy robota wsypujemy ciastka i siekamy je drobno, wlewamy rozpuszczoną margarynę i jeszcze raz mieszamy, aby składniki sie połączyły, następnie wykładamy masą dno formy. Wstawiamy do zamrażalnika na około 30-40 minut. Białka z solą ubijamy na sztywno, następnie stopniowo dodajemy bezy lekko je krusząc w dłoniach. Śmietanę ubijamy również na sztywno, dodajemy fix i bezy niezbyt drobno pokruszone. Do ubitej śmietany dodajemy ubite białka, 3 łyżki posiekanej żurawiny i 1 łyżkę nalewki żurawinowej, mieszamy wszystko delikatnie. Wyjmujemy formę z zamrażalnika, wykładamy masę. Wyrównujemy wierzch, skrapiamy nalewką, posypujemy orzechami i czekoladą zeskrobaną z ciastek, oraz pozostałą żurawiną. Ponownie wkładamy do zamrażalnika na około 4 godziny. Po wyjęciu wyciągamy ostrożnie, odklejamy ciasto od folii i przekładamy na talerz. Kroimy w plastry.
edytaha
marietta