Polpal

Polpal

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Balela - sałatka bliskowschodnia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szybka i łatwa oraz smaczna sałatka bliskowschodnia o egzotycznej nazwie.

Balela - sałatka bliskowschodnia Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Balela - sałatka bliskowschodnia

 

  • 1 puszka (420 g) cieciorki
  • 1 puszka (420 g) czarnej fasoli
  • 2 pomidory (ok. 1½ szklanki pokrojonych pomidorów)
  • 1 szklanka pokrojonego szczypioru
  • 1 szklanka pokrojonej zielonej pietruszki
  • Dresing:
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 łyżki soku cytrynowego
  • ½ łyżeczki drobno pokrojonego czosnku
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • ½ łyżeczki przyprawy zaatar - opcjonalnie
  • dodatkowo sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Balela - sałatka bliskowschodnia
Czarną fasolę i cieciorkę odlać z zalewy i dobrze odsączyć. W międzyczasie przygotować dresing łącząc, wszystkie jego składniki. Teraz składniki sałatki włożyć do miski, polać dresingiem i odstawić na pół godziny aby się smaki przegryzły. Spróbować i dodać soli i pieprzu do smaku.
Balela - sałatka bliskowschodnia
Cieciorka, czarna fasola oraz pokrojone pomidory, szczypior i zielona pietruszka
Balela - sałatka bliskowschodnia
polane dresingiem z oliwy i soku cytrynowego z czosnkiem i opcjonalnie przyprawą zaatar

Tagi:

przyprawy