WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Bezglutenowe ciasteczka z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo proste w wykonaniu i smaczne, kruche ciasteczka z mąk bezglutenowych. Obtoczone makiem, stanowią świetną przekąskę.

Bezglutenowe ciasteczka z makiem

Składniki:

Bezglutenowe ciasteczka z makiem

 

  • 50 dag bezglutenowej mieszanki mąk do pieczenia
  • 20 dag cukru pudru
  • 22 dag masła
  • 2 jajka
  • 1 szkl maku

Sposób przygotowania:

Bezglutenowe ciasteczka z makiem
Do mieszanki mąk dodajemy zimne masło, jajka i cukier puder. Szybko wyrabiamy, formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na ok pół godziny.

Następnie wyjmujemy i dzielimy na mniejsze części. Robimy dość cienkie wałeczki, kroimy na kilkucentymetrowe kawałki i obtaczamy je w rozsypanym maku.

Układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok 15-20 minut.