MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Hamantasze z borówkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Tradycyjny żydowski przepis w nowoczesnej odsłonie z borówką amerykańską.

Hamantasze z borówkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Hamantasze z borówkami

 

  • 200 gram mąki mieszanej - pszennej, żytniej, orkiszowej
  • 1 lyżka cukru
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 100 ml ciepłej wody
  • borówka amerykańska

Sposób przygotowania:

Hamantasze z borówkami
Borówki płuczemy i zostawiamy do odsączenia na sicie. Odmierzamy 200 gram mąki różnego typu, u mnie mąką razowa żytnia i mąka pszenna, ale ciastka robiłam też w wersji bezglutenowej z mąki gryczanej. Dodajemy cukier, szczyptę soli oraz suche drożdże i mieszamy. Dodajemy olej oraz ciepłą wodę i zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. Następnie rozwałkowujemy i na każdy krążek nakładamy kilka borówek. Możemy dodatkowo posypać cukrem. Zaklejamy w trójkąty. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut, aż się zarumienią.
Hamantasze z borówkami
Borówkę amerykańską płuczemy i odsączamy na sicie
Hamantasze z borówkami
Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy krążki
Hamantasze z borówkami
Na krązki nakładamy kilka borówek i posypujemy cukrem
Hamantasze z borówkami
Zlepione hamantasze wykładamy na blachę i pieczemy

Tagi:

borówka