peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 224]

Bezglutenowe ciasteczka orzechowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasteczka są mega kruche, dlatego należy z nimi ostrożnie postępować zwłaszcza przed wystudzeniem. Oczywiście są szybkie w wykonaniu, więc nie trzeba być tytanem wypieków aby je uczynić!

Bezglutenowe ciasteczka orzechowe

Składniki:

Bezglutenowe ciasteczka orzechowe

 

  • 300 g masła orzechowego (bez dodatku soli i cukru)
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego Demerara
  • 1 jajo
  • szczypta soli himalajskiej
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Bezglutenowe ciasteczka orzechowe
Wszystkie składniki miksujemy do momentu uzyskania konsystencji mokrego piasku. Następnie wyrabiamy ciasto dłonią do całkowitego połączenia się.

Formujemy kulki o średnicy około 2,5 cm i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy dłonią, wykonujemy wzorek przy pomocy widelca.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 7-10 minut. Studzimy na kratce.