zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Bezglutenowe ciasteczka z różą

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Aromatyczne, bardzo kruche i maślane. Marmolada różana daje niesamowity smak.

Bezglutenowe ciasteczka z różą

Składniki:

Bezglutenowe ciasteczka z różą

 

 

  • Do posmarowania: 2 łyżki śmietany kremówki
  • 1 żółtko

Sposób przygotowania:

Bezglutenowe ciasteczka z różą
Masło topimy i studzimy. Dodajemy do niego cukier, wanilię i sól. Ucieramy wszystko na puszystą nasę, początkowo może być płynna ale z czasem zrobi się gęsta. Dodajemy mąkę i proszek i wyrabiamy aby masa była zwarta. Formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blasze wyożonej papierem do pieczenia. Robimy wgłębienie na środku ciastka, lekko je spłaszczając, a w środek dajemy ok. pół łyżeczki marmolady. Smarujemy delikatnie każde ciasteczko mieszanką śmietanki i żółtka. Pieczemy w 175 stopniach ok. 10-15 minut do lekkiego złotego koloru, nie piec zbyt długo. Studzimy je na blasze i dopiero zdejmujemy.