Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 807]

Bezowy deser z jagodami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Słodkie blaty bezowe przełożone delikatnym kremem z mascarpone. Słodycz bezy świetnie równoważą jagody.

Bezowy deser z jagodami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bezowy deser z jagodami

 

  • BLATY BEZOWE:
  • 3 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • KREM:
  • 125g serka mascarpone
  • 1 szklanka kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 szklanka jagód

Sposób przygotowania:

Bezowy deser z jagodami
Piekarnik rozgrzać do 180*C. Ubić białka jajek. Kiedy będzie sztywna zacząć dodawanie cukru. Włączyć mikser na najwyższe obroty i po łyżce wsypywać cukier. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia (najlepiej przygotować to wcześniej) Narysować dwa prostokąty o wymiarach 10x23cm. Pianę z białek nałożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć masę według wzoru. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 140*C. Suszyć bezy przez 1 h i 30min. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Blaty ostrożnie zdjąć z papieru do pieczenia. Zimny serek mascarpone i kremówkę umieścić w naczyniu i ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier puder. Kremem przełożyć blaty bezowe, obficie posypując jagodami. Przechowywać w lodówce. Smacznego!
Bezowy deser z jagodami
Na narysowane prostokąty wycisnąć pianę z białek.
Bezowy deser z jagodami
Serek mascarpone i śmietankę kremówkę ubić dodając cukier puder.
Bezowy deser z jagodami
Etap 3