Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Jagodowy eton mess

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Słynny angielski deser z dodatkiem jagód. Są w nim tylko 3 składniki, a jest niesamowicie pyszny, polecam

Jagodowy eton mess Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jagodowy eton mess

 

  • jagody 150g + kilka do dekoracji,
  • cukier puder 1,5 łyżki,
  • 3-4 bezy (około 35g),
  • śmietana 36% 200g,
  • cukier puder do smaku,
  • listki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

Jagodowy eton mess
Składniki na dwie średnie porcje. Jagody myjemy i osuszamy. Wkładamy je do miseczki i łączymy z cukrem pudrem, delikatnie rozgniatamy. Odstawiamy na 30 minut, żeby puściły więcej soku. Bezy kruszymy na mniejsze kawałki. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Pamiętajmy, że śmietana musi być dobrze schłodzona, najlepiej ubijać ją również w schłodzonym naczyniu. W dwóch szklankach układamy na przemian warstwę bez, jagód i śmietany, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinna stanowić śmietana. Deser dekorujemy świeżymi jagodami i listkami mięty. Od razu podajemy. Życzę smacznego :)
Jagodowy eton mess
Jagody myjemy i osuszamy. Wkładamy je do miseczki i łączymy z cukrem pudrem, delikatnie rozgniatamy.
Jagodowy eton mess
Bezy kruszymy na mniejsze kawałki wedle uznania.
Jagodowy eton mess
Śmietanę ubijamy na sztywną masę z dodatkiem cukru pudru.

Tagi:

beza bezy