Sposób przygotowania:
Bezy 2.
Białka należy ubić na bardzo sztywno mikserem na wysokich obrotach, dodając szczyptę soli. Kiedy już będą dobrze ubite, dodać sok z cytryny, cały czas ubijając. Następnie dodawać cukier puder małymi porcjami, najlepiej po jednej łyżce, dobrze wymiksować, masa musi wyjść bardzo gęsta. Gotową masę białkową nakładać do szprycki albo kłaść łyżką ( jest dużo szybciej i bez paprania ) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiać między bezikami nieduże odstępy, gdyż trochę urosną. Z takiej porcji wychodzi 1 duża blaszka bezików. Ja robiłam z podwójnej porcji i wyszły mi dwie :) Te z pierwszego rzutu trochę się zrosły i za bardzo przypiekły, gdyż w przepisie, który miałam była podana wyższa temperatura pieczenia. Jednak kolejna porcja wyszła idealna- chrupiąca i nie spieczona. Podaję sprawdzoną temperaturę pieczenia- piec co najmniej 40 minut w temp. ok. 100 st. C, po około 10 minutach uchylamy lekko drzwiczki piekarnika i pieczemy przy uchylonych już do końca, Najlepiej sprawdzać pod koniec pieczenia, czy beziki nie są jeszcze miękkie- muszą być wysuszone i chrupiące !!! Najlepiej postukać w nie paznokciem :)) Smacznego :)
anemon