Sposób przygotowania:
Drożdżowe ślimaczki z powidłami
1. W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże. Dodaję 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżeczkę mąki. Mieszam i odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia.
2. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję wyrośnięty rozczyn, jajko, sól, cukier oraz rozpuszczone masło. Dokładnie wyrabiam ciasto łyżką. Oprószam mąką i odstawiam do wyrośnięcia.
3. Kiedy ciasto podwoi swą objętość przekładam go na stolnicę. Ciasto rozwałkowuję tworząc kwadrat o boku ok. 35cm. Ciasto smaruję powidłami węgierkowymi i zwijam w rulon.
4. Rulon kroję na 2cm kawałki. Porcje ciasta układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję wyrośnięty rozczyn, jajko, sól, cukier oraz rozpuszczone masło. Dokładnie wyrabiam ciasto łyżką. Oprószam mąką i odstawiam do wyrośnięcia.
3. Kiedy ciasto podwoi swą objętość przekładam go na stolnicę. Ciasto rozwałkowuję tworząc kwadrat o boku ok. 35cm. Ciasto smaruję powidłami węgierkowymi i zwijam w rulon.
4. Rulon kroję na 2cm kawałki. Porcje ciasta układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
biedroneczki
skuter5
mocsłodkości
Czekoladka 2