dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Malinowe mini pavlovy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Najlepsze! Kruche z zewnątrz, miękkie w środku. Połączenie (przed pieczeniem) słodkiej bezy i lekko kwaśnego przecieru z malin to idealne połączenie które równoważy smaki. Do tego przykryte warstwą bitej śmietany.

Malinowe mini pavlovy

Składniki:

Malinowe mini pavlovy

bezy

  • 6 białek
  • 250 g cukru
  • 50 g cukru pudru
  • 150 g malin (mogą być mrożone)

śmietana

  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
  • 125 g mascarpone
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • serduszkowa posypka

Sposób przygotowania:

Malinowe mini pavlovy
Bezy:

Maliny przełożyć do rondelka, podgrzewać na małym palniku mieszając od czasu do czasu aż cały sok odparuje. Przetrzeć przez sitko, powstanie gęsty przecier, ostudzić. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać cukier puder, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na dużej blasze 9 porcji, każda po 2 duże łyżki piany (ułożone wysoko, o średnicy ok. 8-9 cm). Widelcem nabierać mus malinowy i kłaść go po wierzchu lekko rozprowadzając po całej powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 7 minut, po tym czasie przykręcić do 140C, piec jeszcze 30 minut. Zostawić do ostudzenia, można nawet przez całą noc.

Śmietana:

Do miski wlać kremówkę, dodać mascarpone i cukier puder, zmiksować na sztywną pianę (trwa to ok. 2 minut). Wyłożyć na wierzch każdej bezy, posypać posypką.

Tagi:

maliny bezy deser