Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Książka Kucharska: Przepisy na torty bezowe

Bezowy tort Dacquoise

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Tort Dacquoise to klasyka sama w sobie, dwa krążki kruchej bezy przełożone kremem kajmakowym z dodatkiem daktyli i orzechów włoskich.

Bezowy tort Dacquoise

Składniki:

Bezowy tort Dacquoise

Beza

  • 4 białka
  • 200 g białego cukru
  • 2 łyżki cukru demerara
  • łyżka octu

Masa kajmakowa

  • 250 g serka Mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 150 g masy kajmakowej
  • 50 g orzechów włoskich
  • suszone gaktyle

Sposób przygotowania:

Bezowy tort Dacquoise
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę po czym zacznij stopniowo dodawać biały cukier i cukier trzcinowy, kiedy masa będzie dobrze ubita a cukier się rozpuści dodaj ocet.  

Z tak przygotowanej masy bezowej uformuj dwa krążki i piecz je w 140 stop przez 90 min, w między czasie przygotuj masę.  

Do ubitej na sztywno śmietanki dodaj serek mascarpone i masę kajmakową, kiedy całość się połączy wsyp posiekane orzechy włoskie i pokrojone daktyle całość wymieszaj.

Kiedy bezy już ostygną przełóż je kremem.