Sposób przygotowania:
Bezowe choineczki
Schłodzone białka ubijamy z odrobiną soli. Partiami dodajemy cukier, cały czas miksując.
Gdy piana zrobi się sztywna, dodajemy sok z cytryny i barwnik w ilości podanej na opakowaniu.
Masą napełniamy rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskamy na blachę wyłożoną papierem, formując z masy kształt choinki.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130 st. na termoobieg i od razu zmniejszamy temperaturę do 100 st. W drzwiczki wkładamy drewnianą łyżkę, żeby zapewnić przepływ powietrza.
Bezy suszymy około 1,5 godziny, po czym zostawiamy w wyłączonym piekarniku do ostudzenia.
Zdobimy cukrowymi perełkami i płatkami śniegu przyklejając je za pomocą miodu lub lukru.
Gdy piana zrobi się sztywna, dodajemy sok z cytryny i barwnik w ilości podanej na opakowaniu.
Masą napełniamy rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskamy na blachę wyłożoną papierem, formując z masy kształt choinki.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130 st. na termoobieg i od razu zmniejszamy temperaturę do 100 st. W drzwiczki wkładamy drewnianą łyżkę, żeby zapewnić przepływ powietrza.
Bezy suszymy około 1,5 godziny, po czym zostawiamy w wyłączonym piekarniku do ostudzenia.
Zdobimy cukrowymi perełkami i płatkami śniegu przyklejając je za pomocą miodu lub lukru.