lukaszek33@onet.pl

lukaszek33@onet.pl

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Bezy po wielkopolsku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Czas przygotowania wynosi ponad dwie godziny.

Bezy po wielkopolsku

Składniki:

Bezy po wielkopolsku

 

  • Krem:
  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 7 żółtek
  • Masa:
  • 9 białek
  • 40 dag cukru kryształu

 

Sposób przygotowania:

Bezy po wielkopolsku
Na samym początku ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie wsypujemy cukier i nadal ubijać, aż masa będzie gładka. Potem robimy z papieru pergaminowego kornet i wlewamy do niego ubitą masę.Kolejno uciętym rogiem kornetu wyciskamy okrągłe ciasteczka w kształcie kapelusza grzyba na blachę wyłożoną pergaminem i posypanym cukrem pudrem. Potem suszymy w niezbyt gorącym piecu 2 godziny I na koniec przyrządzamy krem.Na początku żółtka z cukrem włożyć do rondelka,następnie wstawiamy w drugi rondelek z wrzącą wodą i mieszamy, aż się masa zaparzy. Pod koniec naszej pracy wyjmujemy rondelek na podstawkę i studzimy.I potem masło ucieramy do białości,mieszamy cukier waniliowy i łączymy z masą wciąż mieszając.I wreszcie przekładamy kremem ciastka.