Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Bezy z sosem truskawkowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pewnego dnia, kiedy zostało mi kilka białek, których nie zużyłam przy robieniu naleśników.. postanowiłam zrobić z nich bezy..

 Bezy z sosem truskawkowym

Składniki:

Bezy z sosem truskawkowym

 

  • białka jaj - 3 - 4 szt,
  • cukier puder 100 - 120 dag
  • cukier kryształ - 2 - 3 łyżeczki,
  • truskawki najlepiej świeże,
  • ale mogą też być mrożone - 1 - 1,5 szklanki

 

Sposób przygotowania:

Bezy z sosem truskawkowym
Białka ubić na sztywną pianę i dodawać stopniowo przesiany cukier puder. Na blachę wyłożoną pergaminem za pomocą tylki cukierniczej nanieść bezy w dwóch rozmiarach (większe i mniejsze). Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C i piec 5 min., zmniejszyć temp. do 140 st. C i piec przez 2 godziny, a później suszyć ok. 15 min. przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przed podaniem polać sosem z cukru i zmiksowanych truskawek. Można ozdobić świeżymi owocami.

Tagi:

bezy