zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2421]

Fiołkowo - waniliowy cukier

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

W tamtym roku miałam zamiar zrobić fiołki kandyzowane i na planach się skończyło. Przeglądając blog Ali natknęłam się na cukier fiołkowy i zrobiłam swoją wersję na cukrze waniliowym.

Fiołkowo - waniliowy cukier Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Fiołkowo - waniliowy cukier

 

  • 3/4 szk domowego cukru waniliowego
  • 3/4 szk świeżych płatków fiołka

 

Sposób przygotowania:

Fiołkowo - waniliowy cukier
Fiołki po zebraniu opłukać i dobrze osuszyć z nadmiaru wody. Potem oberwać same płatki. Do rozdrabniacza wsypać cukier, dodać płatki fiołka i miksować aż wszystko się połączy. Cukier będzie lekko wilgotny. Gotowy cukier wysypać na ściereczce i wysuszyć od czasu do czasu mieszając. Wysuszony cukier przesypać do słoiczków i szczelnie zamknąć. Przechowywać w chłodnym i przewiewnym miejscu kilka dni.
Fiołkowo - waniliowy cukier
tak wygląda cukier po zmieleniu podczas suszenia.

Tagi:

domowe