zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Kostka fiołkowo - waniliowa

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Pyszne ciasto z dodatkiem cukru fiołkowo - waniliowego i świeżych płatków fiołka. idealne na każdą okazję choć sezonowe ciasto.

Kostka fiołkowo - waniliowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kostka fiołkowo - waniliowa

 

  • BISZKOPT :
  • 5 jajek ( M )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mąki pszennej typ 500
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szk cukru
  • 4 łyżki cukru fiołkowo - waniliowego
  • 1 garść płatków fiołka

 

 

  • DODATKOWO :
  • 2 galaretki jagodowe lub owoce leśne
  • 800 ml przegotowanej gorącej wody
  • cukier fiołkowo - waniliowy

Sposób przygotowania:

Kostka fiołkowo - waniliowa
BISZKOPT : Na początek należy białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywno z cukrem białym i cukrem fiołkowo - waniliowym. Potem do piany dodawać po jednym żółtku i gdy piana połączy się z żółtkami dodawać małymi porcjami obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Gdy dodajemy mąkę trzeba zmniejszyć obroty do minimum. Na sam koniec wsypać płatki fiołka i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką. Ciasto na biszkopt przełożyć do formy o wymiarach 23 x 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec biszkopt w temperaturze 160 stopni przez 35 minut. Upieczony biszkopt wyjąc z formy, wystudzić i przeciąć na dwa placki ( u mnie dół znacząco grubszy ).MASA : Do opłukanego zimną wodą garnka wlać część mleka i zagotować. W reszcie mleka wymieszać wszystkie pozostałe składniki ale dokładnie aby nie było grudek i do gotującego się mleka wlać mieszankę. Energicznie całość mieszając gotować aż masa zgęstnieje. Garnek z budyniem zakryć folią spożywczą i budyń wystudzić. Gdy wystygnie w misce utrzeć masło i nadal ucierając dodawać porcje budyniu. Mieszać aż wszystko się połączy a masa będzie gładka. GALARETKA : Galaretki wsypać do naczynia i rozpuścić w gorącej i przegotowanej wodzie i wystudzić. Wstawić do lodówki aby się lekko ścięła. Jednak powinna być jeszcze płynna ale nie za bardzo. PRZEŁOŻENIE : Pierwszy i grubszy placek włożyć do blaszki, w którym biszkopt się piekł. Ale wcześniej należy włożyć z powrotem papier ( dzięki niemu ciasto będzie nam łatwiej wyjąć ). Następnie biszkopt nasączyć ulubionym płynem ( np. woda z sokiem z cytryny ) lub herbatą. Na ten biszkopt wyłożyć część masy w objętości około 1/2 a potem zakryć drugim plackiem. Znowu wyłożyć masę ale już nie równać powierzchni ale robiąc nierówności ( najlepiej użyć łyżki ). Na nierówną masę wyłożyć tężejącą galaretkę, ale najpierw we wgłębienia a potem delikatnie wylać resztę galaretki. Blaszkę z ciastem wstawić do lodówki aby galaretka się ścięła. Najlepiej niech ciasto się chłodzi całą noc. Przed podaniem pokroić ciasto w kostkę i posypać cukrem fiołkowo - waniliowym.
Kostka fiołkowo - waniliowa
przygotowac masę na biszkopt a potem go upiec
Kostka fiołkowo - waniliowa
potem ugotować budyń i wykończyć masę do ciasta
Kostka fiołkowo - waniliowa
na dno blaszki włożyć pierwszy placek i nasączyć
Kostka fiołkowo - waniliowa
potem wyłożyć masę a potem na koniec galaretkę