Sposób przygotowania:
Kostka fiołkowo - waniliowa
BISZKOPT : Na początek należy białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywno z cukrem białym i cukrem fiołkowo - waniliowym. Potem do piany dodawać po jednym żółtku i gdy piana połączy się z żółtkami dodawać małymi porcjami obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Gdy dodajemy mąkę trzeba zmniejszyć obroty do minimum. Na sam koniec wsypać płatki fiołka i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką. Ciasto na biszkopt przełożyć do formy o wymiarach 23 x 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec biszkopt w temperaturze 160 stopni przez 35 minut. Upieczony biszkopt wyjąc z formy, wystudzić i przeciąć na dwa placki ( u mnie dół znacząco grubszy ).MASA : Do opłukanego zimną wodą garnka wlać część mleka i zagotować. W reszcie mleka wymieszać wszystkie pozostałe składniki ale dokładnie aby nie było grudek i do gotującego się mleka wlać mieszankę. Energicznie całość mieszając gotować aż masa zgęstnieje. Garnek z budyniem zakryć folią spożywczą i budyń wystudzić. Gdy wystygnie w misce utrzeć masło i nadal ucierając dodawać porcje budyniu. Mieszać aż wszystko się połączy a masa będzie gładka. GALARETKA : Galaretki wsypać do naczynia i rozpuścić w gorącej i przegotowanej wodzie i wystudzić. Wstawić do lodówki aby się lekko ścięła. Jednak powinna być jeszcze płynna ale nie za bardzo. PRZEŁOŻENIE : Pierwszy i grubszy placek włożyć do blaszki, w którym biszkopt się piekł. Ale wcześniej należy włożyć z powrotem papier ( dzięki niemu ciasto będzie nam łatwiej wyjąć ). Następnie biszkopt nasączyć ulubionym płynem ( np. woda z sokiem z cytryny ) lub herbatą. Na ten biszkopt wyłożyć część masy w objętości około 1/2 a potem zakryć drugim plackiem. Znowu wyłożyć masę ale już nie równać powierzchni ale robiąc nierówności ( najlepiej użyć łyżki ). Na nierówną masę wyłożyć tężejącą galaretkę, ale najpierw we wgłębienia a potem delikatnie wylać resztę galaretki. Blaszkę z ciastem wstawić do lodówki aby galaretka się ścięła. Najlepiej niech ciasto się chłodzi całą noc. Przed podaniem pokroić ciasto w kostkę i posypać cukrem fiołkowo - waniliowym.
marietta
zewa
Dziękuję :)
zbysiowa
weronikaS
zewa
lukrowanepierniczki