lemieszek1@wp.pl

lemieszek1@wp.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 163]

Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto to jest lekkim i pysznym deserem. Polecam wszystkim jest łatwe w przygotowaniu i idealnie nadaje się do popołudniowej kawki.

Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną

Składniki:

Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy. Gdy piana będzie sztywna dodajemy stopniowo żółtka. Na końcu dodajemy mieszankę z mąk i proszku mieszając wszystko delikatnie łyżką. Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie wrzucamy je do garnka i gotujemy kilka minut . do gorących jabłek wsypujemy galaretki. Masę jabłkową wylewamy na wystudzony biszkopt. Wychłodzoną śmietanę ubijamy z dwoma śmietan fixami i wykładamy na ciasto. Wyrównujemy i posypujemy startą czekoladą ( Ja użyłam z nadzieniem miętowym gdyż świetnie komponuje się z jabłkami). Ciasto należy schłodzić przed podaniem.