Sposób przygotowania:
Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy. Gdy piana będzie sztywna dodajemy stopniowo żółtka. Na końcu dodajemy mieszankę z mąk i proszku mieszając wszystko delikatnie łyżką. Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie wrzucamy je do garnka i gotujemy kilka minut . do gorących jabłek wsypujemy galaretki. Masę jabłkową wylewamy na wystudzony biszkopt. Wychłodzoną śmietanę ubijamy z dwoma śmietan fixami i wykładamy na ciasto. Wyrównujemy i posypujemy startą czekoladą ( Ja użyłam z nadzieniem miętowym gdyż świetnie komponuje się z jabłkami). Ciasto należy schłodzić przed podaniem.