marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Bomba śmietanowa z galaretkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Połączenie kremówki z kilkoma rodzajami i smakami galaretek daje wielokrotny smak. deser dobry nie tylko dla milusińskich.

Bomba śmietanowa z galaretkami

Składniki:

Bomba śmietanowa z galaretkami

 

  • 400 ml.kremówki,
  • fix do kremówki,
  • 1,5 l.wody na galaretki,
  • 1 opakowanie galaretki o smaku kiwi,
  • 1 opakowanie galaretki o smaku cytrynowym,
  • 1 opakowanie galaretki pomarańczowej,
  • 1 opakowanie galaretki czarna porzeczka,
  • 20 dag. rodzynek,
  • oraz miska w kształcie kopuły.

Sposób przygotowania:

Bomba śmietanowa z galaretkami
Kremówkę wlać z dwóch opakowań do dużej szklanej misy i ubić z odrobiną zagęstnika na sztywno. Wstawić do lodówki na najwyższą półkę i chłodzić z 45 min. Galaretki przygotować wg. przepisu na odwrocie, rozpuszczając z osobna każdy roztwór w 400 ml. wody w średnim garnuszku. Do czterech przygotowanych miseczek z kompletu wlewać rozmieszany roztwór galaretkowy i ustawić przy oknie miseczki, aż częściowo stężeją. Wtedy to wstawić na prawie godzinę do lodówki na wolną półkę. Po upływie czasu wyjąć miseczki i pokroić stężałe galaretki nożem na kostkę i wrzucić z rodzynkami do kremówki. Wymieszać i wstawić ponownie misę z kremówką do lodówki na 35 min. Potem wyjąć i przewrócić misę z deserem do góry dnem na okrągły talerz i wybić delikatnie z naczynia kopułę. Kroić na trójkąty i podawać na deserowych talerzykach z widelczykami.