Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Brokuły w cieście piwnym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny, świeży brokuł usmażony w cieście. W cieście o ciekawym smaku.

Brokuły w cieście piwnym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Brokuły w cieście piwnym

 

  • ½ kg brokułów
  • 150g mąki
  • 200 ml piwa
  • Łyżeczka soli ziołowej
  • ½ łyżeczki kolorowego pieprzu
  • Szczypta chili w proszku
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • Olej do głębokiego smażenia

 

Sposób przygotowania:

Brokuły w cieście piwnym
Brokuły myjemy i dzielimy na różyczki. Następnie gotujemy na parze przez 4 minuty. Możemy też ugotować w wodzie, wrzucając na 5 minut do osolonego wrzątku. Wtedy jednak nie będą miały tak ładnego koloru i będziemy musieli dokładnie je osuszyć po ugotowaniu.
W garnku zaczynamy podgrzewać olej i w tym czasie przygotowujemy ciasto. Mieszamy mąkę z przyprawami- solą, pieprzem, chili, papryką i sodą. Wlewamy piwo i dokładnie mieszamy- ciasto powinno być trochę bardziej geste niż ciasto naleśnikowe.
Jak olej jest już wystarczająco gorący to kilka brokułowych różyczek zamaczamy w cieście i wrzucamy do garnka.
Smażymy aż ciasto pięknie się zarumieni, potem nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowym ręczniku.
Brokuły w cieście piwnym
Brokuły ugotowane na parze zachowają piękny kolor
Brokuły w cieście piwnym
Ciasto powinno być nieco bardziej gęste niż ciasto na naleśniki
Brokuły w cieście piwnym
Po usmażeniu nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowym ręczniku

Tagi:

piwo brokuły