redakcja

redakcja

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 202]

Domowa pełnoziarnista tortilla z kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Tortilla to rodzaj płaskiego placka, który jest podstawą wielu dań kuchni meksykańskiej. Wytwarzana z mąki kukurydzianej lub pszennej oraz wody i soli, jest traktowana jako pieczywo lub dodatek do różnych potraw. Skuś się i przygotuj ją w domu!

Domowa pełnoziarnista tortilla z kurczakiem

Składniki:

Domowa pełnoziarnista tortilla z kurczakiem

 

 

  • Pół szklanki ciepłej wody

 

 

  • 1 pierś z kurczaka

 

 

  • Pół czerwonej cebuli

 

  • Kilka plastrów zielonego ogórka

 

 

  • 1 łyżeczka majonezu lub serka kremowego

 

 

 

Sposób przygotowania:

Domowa pełnoziarnista tortilla z kurczakiem
Z mąki, wody, oliwy i szczypty soli, zagnieć ciasto. Podziel je na cztery równe porcje. Rozwałkuj je wałkiem na cieniutkie placki. Z rozwałkowanego ciasta, przy pomocy talerza, wytnij okrągłe placki. Opiekaj z obu stron przygotowane placki na rozgrzanej patelni, na małym ogniu, aż zaczną się rumienić.

Etap 2.

Pokrój cebule w piórka, a paprykę w paski. ( Chcesz uniknąć łez przy krojeniu cebuli? To proste! Przed obraniem włóż cebulę na 5 minut do zimnej wody. ) Na osobnej patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż pokrojoną cebulę i paprykę z pokrojoną w paski piersią z kurczaka, przez około 5 minut, co chwilę mieszając. Dopraw solą i pieprzem.

Etap 3

Gotowy placek tortilli, posmaruj z jednej strony majonezem lub twarożkiem, ułóż dodatki
z patelni i trochę pokrojonych w paski plastrów ogórka, posyp sezamem po całości. Zwiń placek w rulon. Gotowe! Smacznego!

Przepis z programu edukacyjnego "Żyj smacznie i zdrowo".