redakcja

redakcja

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 202]

Francuskie tosty z dżemem truskawkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pierwsze wzmianki o tostach francuskich zostały zawarte w jednej z najstarszych książek kucharskich pochodzących z przełomu IV i V wieku. Opisano je jako „inne słodkie danie” (Aliter Dulcia). Dziś francuskimi tostami zajadamy się na słodko i słono.

Francuskie tosty z dżemem truskawkowym

Składniki:

Francuskie tosty z dżemem truskawkowym

 

  • 2 kromki chałki

 

 

 

 

  • 1 łyżeczka cukru

 

  • 2 łyżeczki dżemu truskawkowego

Sposób przygotowania:

Francuskie tosty z dżemem truskawkowym
Jajko dokładnie wymieszaj z mlekiem i cukrem. Zamocz kromki chałki z obydwu stron w przygotowanej masie jajecznej. Układaj je na rozgrzanej patelni z rozpuszczonym masłem, smaż na złoty kolor z obydwu stron. Tak usmażone tosty, posmaruj dżemem truskawkowym. Gotowe! Smacznego! Warto wiedzieć! W tym przepisie, zamiast chałki, świetnie sprawdzi się też ciasto drożdżowe lub chleb tostowy. Przepis z programu edukacyjnego "Żyj smacznie i zdrowo".