limonaa

limonaa

Starszy Kucharz
[Przepisów: 30]

Budyż miętowo-czekoladowy

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Mięta i czekolada - po prostu niebo w buzi ;)

Budyż miętowo-czekoladowy

Składniki:

Budyż miętowo-czekoladowy

 

  • pół szklanki ksylitolu
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao w proszku
  • pół łyżeczki soli
  • 3 szklanki mleka sojowego
  • pół łyżeczki esensji miętowej
  • pół łyżeczki esensji waniliowej
  • 1/4 szklanki wiórków czekoladowych

Sposób przygotowania:

Budyż miętowo-czekoladowy
Mieszam ksylitol, mąkę, kakao i sól w dużym rondlu. Ucieram na gładko, stopniowo dodając mleko sojowe. Doprowadzam do wrzenia na średnim ogniu, cały czas mieszając. Gotuję minutę, aż budyń zgęstnieje. Następnie zdejmuję z ognia, dodaję obie esensje i mieszam. Odstawiam, by budyń ostygł do temperatury pokojowej i później dodaję czekoladę i mieszam. Jeszcze tylko przekładam do pucharków, przykrywam i wstawiam do lodówki na 2 godziny.