Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2739]

Buraczki czerwone z jabłkiem i kukurydzą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Do sałatki zamiast majonezu można dodać jogurt naturalny.

Buraczki czerwone z jabłkiem i kukurydzą

Składniki:

Buraczki czerwone z jabłkiem i kukurydzą

 

  • 1/2 kg buraków czerwonych
  • 1/2 szkl kukurydzy
  • 1 jabłko
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu
  • sól do smaku
  • cukier do smaku

 

Sposób przygotowania:

Buraczki czerwone z jabłkiem i kukurydzą
Buraki umyć i ugotować lub upiec w piekarniku, ostudzić obrać , zetrzeć na tarce. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne i razem z obraną marchewką zetrzeć na tarce o dużych otworach. Kukurydzę osączyć z zalewy. Wszystkie składniki włożyć do salaterki dodać majonez wymieszany z chrzanem, sok z cytryny, przyprawić do smaku solą i cukrem, wymieszać. Odłożyć do lodówki, oziębić.