Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Caffe Latte

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ładnie wyglądająca kawa. Dodatek cynamonu sprawia, że staje się niezwykle aromatyczna.

Caffe Latte

Składniki:

Caffe Latte

 

  • 200 ml espresso
  • lub 2 łyżeczki kawy i 150 ml wody
  • 100- 150 ml mleka
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

Caffe Latte
Jeśli nie mamy ekspresu, przygotowujemy kawę samodzielnie. Dwie łyżeczki kawy zalewamy gorącą wodą, ostawiamy na kilka chwil. Kawę najlepiej zaparzyć w dzbanuszku z "dziobkiem". Mleko zagotowujemy i spieniamy. Do wysokiej szklanki wlewamy mleko, na wierz wykładamy pianę. Do szklanki, po ściankach dolewamy kawę( z dzbanuszka). Kawa powinna ładnie oddzielić się od mleka. Piankę na wierzchu posypujemy cynamonem lub sypką czekoladą, ewentualnie kakao. Podajemy na gorąco, od razu po przygotowaniu.

Tagi:

kawa