Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Chipsy z marchweki wg Agiatis

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zdrowsza wersja tradycyjnych chipsów.

Chipsy z marchweki wg Agiatis

Składniki:

Chipsy z marchweki wg Agiatis

 

  • marchewka - 4 sztuki
  • olej do smażenia (głęboki) ewentualnie można piec w piekarniku;)
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Chipsy z marchweki wg Agiatis
Obieramy marchewkę. Skrobaczką do ziemniaków ścinamy wzdłuż marchewki cienkie paski. Gdy pieczemy w głębokim tłuszczu, to pieczemy dosłownie 3 minuty - nie więcej. W trakcie wyciągania, wydawać się może że są lejące, ale po chwili nabierają chrupkości.Po wyciągnięciu z frytkownicy/garnka dajmy na papier, aby zabrał nam nadmiar tłuszczu W piekarniku natomiast pieczemy w 200*C około 15 minut.
Możemy posolić do smaku, lecz nawet bez tego te chipsy są doskonałe:):)