Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Domowy smalczyk z cebulką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Smalczyk z cebulką- to doskonały dodatek do pieczywa. Warto go przygotować, ponieważ jest przepyszny.

Domowy smalczyk z cebulką

Składniki:

Domowy smalczyk z cebulką

 

  • 1/2 kg słoniny,
  • 1 cebula,

Sposób przygotowania:

Domowy smalczyk z cebulką
1. Słoninę kroję w drobną kostkę. Przekładam do garnka. Smażę na małym ogniu, do momentu aż skwarki się zezłocą (co kilka minut mieszam słoninę łyżką). Pod koniec smażenia dodaję pokrojoną w małą kosteczkę cebulę. Chwilę smażę, aż cebula się zeszkli. Odstawiam na chwilę do przestudzenia.

2. Tłuszczyk razem ze skwarkami przelewam do słoiczków. Odstawiam do stwardnięcia. Podaję z pieczywem.