Sposób przygotowania:
Omlet z jogurtem naturalnym i owocami
Oddziel żółtka od białek. Utrzyj żółtka z brązowym cukrem, cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia na gładką masę. W osobnej misce ubij pianę z białek, aż będzie sztywna. ( podczas ubijania białek, dodaj szczyptę soli. „Zetnie” ono białko, dzięki czemu piana ubije się szybciej i będzie sztywniejsza. Jeśli wszystko pójdzie jak trzeba, możesz nawet odwrócić miskę do góry nogami, nic z niej nie wyleci. ) Po ubiciu powoli dodawaj pianę i delikatnie mieszaj z utartymi żółtkami.
Etap 2
Wlej masę na rozgrzaną patelnię z olejem rzepakowym i smaż na wolnym ogniu przez 1,5 minuty. Obróć na drugą stronę i smaż jeszcze przez minutę. Obierz i pokrój owoce. Posmaruj omlet gęstym jogurtem naturalnym, a na wierzchu udekoruj owocami. Gotowe! Smacznego!
Przepis z programu edukacyjnego "Żyj smacznie i zdrowo".
biedroneczki
lukrowanepierniczki