ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Ciasto jogurtowo-śliwkowe z galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo szybkie, łatwe, zawsze się udające ciasto jogurtowe z galaretka i śliwkami. Najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu. Ja piekę je wieczorem.

Ciasto jogurtowo-śliwkowe z galaretką Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Ciasto jogurtowo-śliwkowe z galaretką

 

  • jogurt naturalny 200 gram,
  • palma 100 gram (stopiona),
  • mąka tortowa 3 szklanki,
  • jajka 5 sztuk "L",
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
  • cukier 1 szklanka,
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie,
  • śliwki 70 dag,
  • galaretka pomarańczowa 2 opakowania + gorąca woda 950 ml

Sposób przygotowania:

Ciasto jogurtowo-śliwkowe z galaretką
Palmę stopić i do przestudzonej wlać jogurt, będzie od razu schłodzona. Do pojemnika wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, wbić jajka i mikserem ucierać, wlać palmę z jogurtem i ucierać na gładkie nie za mocno gęste ciasto.

Formy 20x11 i 24,15 cm z papierem do pieczenia (lub 1 forma 30x25 cm), ciasto wylać do form. Na cieście poukładać umyte, wypestkowane śliwki.

Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, do suchego patyczka.

Galaretki wymieszać w 950 ml gorącej wody, wystudzić, prawie stężałą galaretkę wylać na ciasto, schować do lodówki na kilka godzin.
Ciasto jogurtowo-śliwkowe z galaretką
Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie do wykonania.
Ciasto jogurtowo-śliwkowe z galaretką
Ciasto piekłam w 2 formach, jedna do pracy męża.
Ciasto jogurtowo-śliwkowe z galaretką
Jeśli śliwki są mniejsze to rozcinam do połowy i wyjmuję pestki.
Ciasto jogurtowo-śliwkowe z galaretką
Wody daję trochę mniej i galaretka jest bardziej ścięta.
Ciasto jogurtowo-śliwkowe z galaretką
Ciasto najlepsze na drigi dzień, piekę je wieczorem.
Ciasto jogurtowo-śliwkowe z galaretką
Ciasto jogurtowo-śliwkowe z galaretką
Ciasto jogurtowo-śliwkowe z galaretką