Myszata1993

Myszata1993

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 171]

Szakszuka z szynką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szakszuka z szynką i warzywami, dopełniona aromatycznymi ziołami prowansalskimi to idealny przepis na smaczną kolację.

Szakszuka z szynką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szakszuka z szynką

 

Sposób przygotowania:

Szakszuka z szynką
Paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek poszatkować. Pomidora pokroić w kostkę, plasterki szynki również pokroić.

Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę i paprykę, smażyć 5 minut, dorzucić szynkę, smażyć chwilę po czym dorzucić pomidora, sól, pieprz, paprykę słodką i zioła prowansalskie. Smażyć do miękkości.

Zrobić dwa wgłębienia, wbić jajka, posolić i posypać pieprzem. Dusić pod przykryciem do ścięcia jajek.

Propozycja podania: szakszuka posypana szczypiorkiem i bułka pełnoziarnista,
Szakszuka z szynką
Warzywa i szynkę pokroić w drobną kostkę
Szakszuka z szynką
Szczypiorek pokroić, posypać nim gotową potrawę
Szakszuka z szynką
Wszystkie warzywa i szynkę podsmażyć na maśle
Szakszuka z szynką
Do wgłębień wbić jajka, smażyć do ścięcia