kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Coffee frappe (kawa mrożona)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pochodzi z Grecji ale zadomowiła się u nas na dobre bo świetnie chłodzi i orzeźwia w upalne dni. Doskonale smakuje z rozetka bitej śmietany i dodatkiem lodów.

Coffee frappe (kawa mrożona)

Składniki:

Coffee frappe (kawa mrożona)

podstawowe

  • (na jedna dużą kawę)
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (lub więcej jeśli wolisz mocną)
  • ¼ szklanki gorącej wody
  • ½ szklanki mleka
  • 2 kulki lodów waniliowych/karmelowych lub innych ulubionych
  • lód lub zamrożone kostki kawy
  • bita śmietana
  • gorzka czekolada

Sposób przygotowania:

Coffee frappe (kawa mrożona)

1

Coffee frappe (kawa mrożona)
Kawę zalewamyciepłą wodą a następnie chłodzimy.

Kawę rozpuszczalną zalewamy gorącą wodą. Studzimy a następnie chłodzimy w lodówce.

2

Coffee frappe (kawa mrożona)
Składniki umieszczamy w szklanym słoiku i intensywnie wstrząsamy.

Zimna kawę wlewamy do słoika razem z mlekiem i dwoma gałkami lodów. Intensywnie potrząsamy do połączenia składników. Do wysokiej szklanki wkładamy kilka kostek lodu lub co polecam kostki zamrożonej kawy. Dopełniamy kawą ze słoika. Na wierzchu robimy rozetkę z bitej śmietany i ścieramy nieco gorzkiej czekolady. Serwujemy od razu po przygotowaniu.