najsmaczniejsze.pl

najsmaczniejsze.pl

Szef Kuchni
[Przepisów: 52]

Kawa frappe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Upały co prawda się kończą, ale dobrą kawę frappe można wypić w każdą porę roku - polecam :) Dla dzieci polecam użyć kawę bezkofeinową.

Kawa frappe

Składniki:

Kawa frappe

 

  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 75 ml zimnego mleka 3,2 %
  • 0,5 litra lodów śmietankowo-waniliowych
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 0,5 szklanki wody przegotowanej

Sposób przygotowania:

Kawa frappe
Kawę i cukier rozpuścić w wodzie.
Do wysokiego naczynia wlać mleko, rozpuszczoną kawę, dodać lody i wszystko razem dokładnie zmiksować.
Przelać do wysokich szklanek.
Kawę można udekorować bitą śmietaną albo posypać startą gorzką czekoladą. Podawać z rurkami.

Tagi:

lody kawa