Sheila

Sheila

Starszy Kucharz
[Przepisów: 27]

Coleslaw błyskawiczny

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Sposób na błyskawiczną wersję znanej i kochanej surówki. Tradycyjny smak i połowa czasu potrzebnego na wykonanie.

Coleslaw błyskawiczny

Składniki:

Coleslaw błyskawiczny

 

  • pół główki młodej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 nieduża cebula
  • 1,5 łyżki majonezu
  • 1,5 łyżki jogurtu
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Coleslaw błyskawiczny
Pół główki kapusty obieramy z zewnętrznej warstwy liści, wykrawamy głąb i siekamy drobno. Marchewki obieramy i trzemy na największych "oczkach" tarki. Cebulę albo trzemy tak, jak marchew, albo drobniutko siekamy, zależnie od preferencji. W osobnym naczyniu robimy dip: wlewamy doń oliwę, jogurt, majonez, ocet i sok z cytryny. Wszystko razem mieszamy na gładką masę o jednolitej konsystencji. Przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie łączymy kapustę, marchew i cebulę z dipem i mieszamy. Jeśli chcesz uzyskać głębszy smak dodaj pół jabłka startego na grubych "oczkach". Smacznego!