SUPERPRZEPIS

Roladki z młodą kapustą

  • 4
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 4/5 głosów: 22
Roladki z młodą kapustą Więcej zdjęć (4)

To pyszne obiadowe mięsko. Młodą kapustę poza sezonem można zastąpić białą lub kiszoną.
Roladki ciekawie się prezentują i zawsze smakują:).

Składniki:

Roladki z młodą kapustą

SKŁADNIKI

  • około 700 gram schabu,
  • 0,5 główki małej, młodej kapusty,
  • 7 plasterków ulubionej wędliny (szynki),
  • 7 połówek pomidorów z oleju,
  • świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • świeżo mielona sól morska,
  • ok 2 małe jajka do panierki,
  • mąka do panierki,
  • bułka tarta do panierki,
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Roladki z młodą kapustą

ETAP 1

Roladki z młodą kapustą
Pokrojoną kapustę szatkujemy i gotujemy

Kapustę szatkujemy. Rozdrobnioną obgotowujemy w lekko osolonej wodzie

ETAP 2

Roladki z młodą kapustą
Obgotowaną kapustę odsączamy z nadmiaru wody

Miękką dokładnie odsączamy. Przygotowaną kapustę dzielimy na 7 części.

ETAP 3

Roladki z młodą kapustą
Przygotowane mięso dzielimy na 7 porcji

Umyte mięso dzielimy na 7 części (plastry). Każdą część mięsa rozbijamy , formując zgrabne płaty. Tak przygotowane oprószamy przyprawami.

ETAP 4

Roladki z młodą kapustą
Na rozbite i przyprawione mięso nakładamy nadzienie

Na każdą porcję mięsa wykładamy plasterek wędliny. Na wędlinę wykładamy odciśniętą kapustę. Plasterki pomidora przekrawamy na połowę i układamy je na kapuście wzdłuż jednego z brzegów przygotowywanych roladek.

ETAP 5

Roladki z młodą kapustą
Po nałożeniu nadzienia mięso rolujemy, by powstały zgrabne roladki

Brzegi mięsa zawijamy delikatnie do środka i formujemy roladki. Gotowe obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Roladki smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia z każdej strony. Gotowe przekrawamy i podajemy.