edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Crumble ze śliwkami i orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszne, gorące, pachnące cynamonem śliwki pod orzechową kruszonką

Crumble ze śliwkami i orzechami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Crumble ze śliwkami i orzechami

 

Sposób przygotowania:

Crumble ze śliwkami i orzechami
Wyłuskane orzechy włoskie bardzo drobno posiekałam. Do miski przesiałam mąkę pszenną, dodałam cukier trzcinowy, płatki owsiane i orzechy. Wymieszałam i dodałam pokrojone masło. Palcami roztarłam z sypkimi składnikami tak, żeby zrobiły się grudki. Śliwki umyłam, usunęłam pestki i pokroiłam na ćwiartki. Przełożyłam do rondelka, dodałam cukier trzcinowy, cynamon i nektar pomarańczowy. Wymieszałam i gotowałam bez przykrycia około 5 minut. Owoce rozłożyłam do dwóch naczyń żaroodpornych (ideałem byłyby 4 naczynka, dla każdej porcji oddzielne), wierzch posypałam przygotowaną kruszonką. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem.
Crumble ze śliwkami i orzechami
Poszczególne etapy przygotowania kruszonki.
Crumble ze śliwkami i orzechami
Śliwki z dodatkiem pozostałych składników gotowałam około 5 minut.
Crumble ze śliwkami i orzechami
Podgotowane owoce przełożyłam do dwóch naczyń żaroodpornych.
Crumble ze śliwkami i orzechami
Z lewej strony crumble przed zapieczeniem z prawej po zapieczeniu.

Tagi:

śliwki