Sposób przygotowania:
Cukier z płatków róży
Z płatków róży usuwamy białe końce i oczyszczamy je z pyłków. Po obraniu zostało mi 35 g płatków. Następnie płatki ucieramy na pastę w moździerzu lub najpierw je siekamy i blenderujemy do uzyskania pasty. Do miski wsypujemy cukier, dodajemy pastę różaną i drewnianą łyżką mieszamy aż do połączenia składników. Następnie powstałą masę rozsypujemy w płaskim naczyniu, przykrywany bawełnianą ściereczką i suszymy co jakiś czas rozcierając między palcami zbrylony cukier. Suszenie trwa od 2 do 5 dni. Najlepiej suszyć go na powietrzu. Cukier po wysuszeniu przekładamy do pojemniczków. Jest świetnym dodatkiem do ciast, deserów, aromatyzowania herbaty. Życzę smacznego :)
cris
zbysiowa
kasnaj
cris
jestem jeszcze na stronie i przepraszam, że się wtracę/pytanie było do autorki// przepisu : taki cukier robi sie z płatków kwiatów dzikiej róży/ kilka płatków widać na fotce/.
Cukiereczek13
monikaT83
mysza75