Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Cukier z płatków róży

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Wystarczą tylko dwa składniki, aby uzyskać bardzo aromatyczny dodatek do wypieków i deserów

Cukier z płatków róży

Składniki:

Cukier z płatków róży

 

  • garść płatków róży (około 42g),
  • cukier 200g

Sposób przygotowania:

Cukier z płatków róży
Z płatków róży usuwamy białe końce i oczyszczamy je z pyłków. Po obraniu zostało mi 35 g płatków. Następnie płatki ucieramy na pastę w moździerzu lub najpierw je siekamy i blenderujemy do uzyskania pasty. Do miski wsypujemy cukier, dodajemy pastę różaną i drewnianą łyżką mieszamy aż do połączenia składników. Następnie powstałą masę rozsypujemy w płaskim naczyniu, przykrywany bawełnianą ściereczką i suszymy co jakiś czas rozcierając między palcami zbrylony cukier. Suszenie trwa od 2 do 5 dni. Najlepiej suszyć go na powietrzu. Cukier po wysuszeniu przekładamy do pojemniczków. Jest świetnym dodatkiem do ciast, deserów, aromatyzowania herbaty. Życzę smacznego :)