Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Krem karmelowy z biszkoptami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Ten deser na pewno posmakuje wszystkim miłośnikom toffi, karmelków i krówek, ja sam mógłbym jeść go łyżkami :)

Krem karmelowy z biszkoptami

Składniki:

Krem karmelowy z biszkoptami

Krem karmelowy

  • 150 g masy kajmakowej
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki ciemnego rumu

Dodatkowo

  • bita śmietana
  • biszkopty
  • cukier bursztynowy

Sposób przygotowania:

Krem karmelowy z biszkoptami
Do miski wlej schłodzoną śmietankę i ubij ją na sztywną piane, po czym dodaj serek mascarpone i już na najniższych obrotach miksera połącz wszystko razem.

Kiedy masa będzie gładka i bez grudek zacznij do niej dodawać masę kajmakową, a kiedy i ona się połączy ze śmietanką wtedy dolej alkohol.

Na dno pucharków wsyp pokruszone biszkopty, na nie zaś wyłóż porcje kremu karmelowego, całość dopełnij bitą śmietaną i posyp cukrem bursztynowym.