Sposób przygotowania:
Cytrusowe florentynki na waflach
W garnuszku rozpuszczamy masło lub margarynę. Dodajemy cukier i cukier waniliowy, ciągle mieszamy. Po dwóch minutach wlewamy śmietanę i gdy się zagotuje dodajemy skórkę pomarańczową, sok z cytryny oraz płatki migdałowe. Dokładnie mieszamy. Podgrzewamy do czasu, aż niemal cała śmietana się zredukuje. Powstałą masę wykładamy na wafle ryżowe. Pieczemy w 170 stopniach przez 10 minut, po czym wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim florentynki przy lekko uchylonych drzwiczkach jeszcze na 5 minut, studzimy. Czekoladę łamiemy, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dolewając około 6-7 łyżek wrzącej wody. Czekoladą smarujemy spody wafli i odstawiamy w chłodne miejsce do czasu aż zastygnie.